A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Inkább vegyél mosógépet!

Akkora, mint egy macska, olyan okos, mint egy kutya, játékos, mint egy majom, rafinált, mint egy róka, és nem medve. Na, mi az?

Fotó: Shutterstock.com

Attól félek, ha őszintén leírom, milyen vicces videókat láttam a háziasított mosómedvékről, akkor mindenki mosómedvét akar majd tartani.

Mert tényleg nagyon helyesek, amint bukfencezve közlekednek a szőnyegen, tízszer is beleugranak a gazdájuk karjaiba az asztal tetejéről, elcsórják a macska elől a kaját, hogy elvihessék beáztatni, órákig pofozzák a kutyát, hogy menjen velük játszani, meg ilyesmi. De könyörgöm, ezek csak pár perces videók, és utána?

Rabol és pakol

Utána az van, amit a mosómaci akar. Leginkább a kuka van veszélyben, mert mindenhova be és fel tud mászni, például a szemetesbe is, amelynek tartalmát aztán széthurcolja a rendelkezésére álló térben, és lakomázik.

De a szekrényeket is ki tudja nyitni, ahogy a frigó ajtaját is, hogy a legmagasabb polcokon tornázzon. Ha éhes, eszik, nem probléma, ha veszélyes kalandok várják, amíg megszerzi a kaját.

Ha pedig jóllakott, játszik. Mit játszik? Majd ő kitalálja, a lényeg, hogy semmi nem marad sem épségben, sem biztonságban a közelében.

Fotó: Shutterstock.com

Ide inkább ne gyere!

Borzasztó volt olvasni, hogy szerencsétlen mosómedvék nálunk simán kilőhetők, mert a faj invazívnak van bélyegezve Magyarországon.

Ez azt jelenti, hogy életmódjával annyi kárt okoz a környezetében, ami nem hozható egykönnyen helyre. Például megeszi a védett madarak tojásait, szétdúlja a veteményest, ellopja a gyümölcsöket, terméseket, ráadásul betegségeket is hordoz, melyeket átfertőz az emberre.

Sajnos kedvtelésből is csak engedéllyel szabad tartani hazánkban, máskülönben elkobozzák őket. (Ám ha mégis elrejtenénk egy kis mosómedvét az otthonunkban, jó tudni, hogy imád a teleeresztett mosdóban kis guminyulakkal meg gumikacsákkal játszani. Ha azonban akváriumunk is van, számíthatunk a halcsapat gyors megcsappanására.)

Jól néz ki

Pedig könnyű beleszeretni ebbe a kis gézengúzba. A bundája gyönyörű, tenyésztik is a szőrméjéért. A pofácskáján fekete maszk van, mivel álcázni akarja magát a rablások során, a farka pedig fekete-fehér csíkos, mintha csak valami árnyék volna, nem is farok.

A leghelyesebb pedig a mancsa, mely olyan, mint egy fekete bőrkesztyűbe bújtatott picike, szépséges női kéz. Amilyen szép, olyan ügyes is a keze: fenn tartja a mosómedvét a fa tetején egész álló nap, amikor alszik, éjszaka viszont mos, hámoz, paskol és lop vele.

Fotó: Shutterstock.com

Csámcsog és kukázik

Hogy nem lehet vele könnyű együtt élni, ő maga is bizonyítja. Még a fajtársaival sem költözik össze, teljesen egyedül éldegél, de nagyon vidáman. Jön-megy, tesz-vesz, mókázik és vadászik, remekül elszórakoztatja magát.

Aztán, ha eljő a babacsinálás ideje, összejönnek egy kis időre a párjával, de csak amíg az aktus megkívánja. Az ember közelségében azonban nagyon szeretnek portyázni, leginkább a kukákba dobott vagy elrabolható kaja miatt.

Egy videófelvétel bizonyítja, hogy amúgy a mosómaci kulturált és szalonképes is tud lenni. Mellén szalvétát viselve üldögélt egy gyönyörű terített asztalnál egy felpárnázott széken, és a családdal együtt vacsorázott.

Ám szomorúan kell megjegyeznem, hogy a lenyűgöző látvány mellé hanganyag is társult, amely elárulta, hogy barátunk igen hangosan csámcsog, és erről nehéz volna leszoktatni.

Mosómedve számokban

  • Élethossza 5-7 év, de ha biztonságban van, 15 évig is elél
  • Kiváló úszó, és jól fut: akár 25 km/h sebességre is képes
  • Egy példány 1–3 km-es területen mozog
  • 60–65 napig tart a vemhesség
  • Kb. 4 vak kölyök születik

Mit eszik?

Mindent, amit csak sikerül megszereznie. Nem válogatós, akár az ízeltlábúakat is elropogtatja. Szereti a növényi terméseket, magvakat, gyümölcsöt. Megeszi a rágcsálókat, halakat, békát, tojást. De a kukákban található pizzamaradékok, sütik, húsok, szendvicsdarabkák is ízlenek neki, főleg, ha előtte megmoshatja valahol.

Címkék: mosómedve szokásai

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!