A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Huszonnégy hétre született

Amikor megszületett, Boglárka hétszáztíz grammot nyomott, és 30 centi hosszú volt. Nem tudja senki, hogy a kislánynak miért is volt olyan sürgős a világra jönni. De tény, hogy édesanyja terhességének 24. hetében kénytelen volt megszülni őt.

Fotó: Shutterstock.com

Pedig az akkor 28 éves, tökéletesen egészséges fiatalasszony terhességét a huszonnegyedik hétig mindenféle gond nélkül viselte. Senki nem tudja, miért, de a terhesség százhatvannyolcadik napján reggel a magzatvíz szivárogni kezdett. Aznap a fiatalasszony munka helyett orvoshoz ment, aki azonnal kórházba utalta.

– De akkor még nem gondoltam semmi rosszra – mondja Éva. – Nem voltam megijedve. A kórházban megpróbáltak mindent, amit csak lehetett, de a szülést nem tudták leállítani. Aznap éjjel az ügyeletes nővérke kedves akart lenni, és azt mondta, maguk még olyan fiatalok, lehet még babájuk.

Évát, aki addig egészen nyugodt volt, elfogta a rettegés. Amikor másnap reggel császármetszéshez előkészítették, csak annyit kérdezet a szülészorvostól, hogy a 24. héten született babáknak mekkora az esélyük a túlélésre. Ha az első napot túlélik, felelte őszintén az orvos, és a rá következő három napban nem kapnak tüdőgyulladást, hetven százalék a túlélés esélye.

– Akkor azt hittem, hogy én ebbe bele fogok halni – mondja Éva.

De nem így történt. Boglárkát aznap reggel hét óra negyven perckor császármetszéssel világra segítették, túlélte az első napot, nem kapott tüdőgyulladást sem, sőt a születése utáni második napon már olyan erővel hadonászott az inkubátorban, hogy örökké kiverte a lélegeztetőgép csöveit.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 3. számának 60. oldalán!)

Címkék: koraszülött, 24.héten született baba, lélegeztetőgép, szopóreflex

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!