A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Hogyan segíthetek?

Hogy reagálnál, ha azt látnád az utcán sétálva, hogy egy férfi ütlegel egy nőt? Vagy két férfi egy harmadikat? Ha azt látnád, hogy az áldozat esélytelen, és komoly baja esik, ha valaki nem siet a védelmére? Közbeavatkoznál vagy továbbmennél? Rendőrt hívnál, vagy személyesen sietnél az áldozat megmentésére? Esetleg arra számítanál, hogy majd valaki más nyújt segítséget a sokaságból? Elsietnél, vagy ott maradnál bámészkodni?

Fotó: Shutterstock.com

Ha az embernek nekiszegeznek egy ilyen kérdést, azt feleli, hogy bizonyára segíteni próbálna az áldozatnak. Pszichológiai kutatások bizonyítják, hogy ha csak elképzelnünk kell egy ilyen helyzetet, szinte kivétel nélkül biztosak vagyunk abban, hogy nem maradnánk tétlenek. De a valóságban már nem ilyen egyértelmű a helyzet: nagy többségünk sajnos csak bámészkodó marad, vagy egyszerűen közömbös arccal elsétál.

A telefont sem vették elő

A karácsonyi ünnepek előtt történt, hogy a belvárosban megláttam egy hajléktalant egy kapualjban fekve. Idős, ápolatlan férfi hiányos öltözetben. Minden ízében remegett, rángatózott. Sokan haladtak el mellette, de mintha senki nem vette volna észre, hogy komoly bajban van.

Először csak messzebbről figyeltem, mi baja lehet. Az ember nem szívesen nyúl hozzá egy tetőtől talpig mocskos, büdös emberhez, főleg, ha sejthető, hogy részeg. De ez a rángatózás nagyon különös volt. Közelebb mentem, és megkérdeztem, rosszul van-e. Nem válaszolt. Láttam, hogy nincs is magánál. Körülnéztem, de senki még csak le sem lassított mellettünk.

Elővettem a mobilomat, de le volt merülve. Megállítottam az első járókelőt, egy középkorú férfit, hogy kölcsönkérjem a telefonját, hisz mentőt kell hívni. Ránézett a csövesre, elröhögte magát, és továbbment. A következő ember úgy tett, mintha nem tudna magyarul, pedig hallottam, hogy előtte magyarul telefonált.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2022. évfolyama 6. számának 46. oldalán!)

Címkék: bámészkodó hatás, segítségnyújtás pszichológiája

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!