A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Felvidék: a legszebb őszi kirándulás

Szerencsére a világturizmus még nem árasztotta el Szlovákia Pozsonyon túli részeit, ez azonban múló állapot. Még vannak csendes kisvárosok, néptelen hegygerincek, ahonnét bámulhatjuk a már jégsapkás Tátrát, de megfordulva hazaláthatunk Magyarországra. Várak, vad szurdokok, rohanó patakok és folyók, hegycsúcsokat tükröző tavak a határtól néhány percre is. Menjünk! Induljunk! Akkor is, ha csak egy szabad délutánunk van! Használjuk ki a közelséget!

Fotó: Shutterstock.com

Hol kezdődik Szlovákia?

Közelebb, mint gondolnánk. Mivel Pozsony – több gazdasági jellemző szerint – Európa három legjobban teljesítő városa között van, az ottani ingatlanárak az egekbe szálltak.

Szlovákok ezreinek megéri Magyarországon, a Szigetközben építkezni, és innen járni Pozsonyba dolgozni. Ezért Győr után már visszaállt a Monarchia soknyelvűsége: ingatlanügynökségek szlovákul írt óriásplakátjai az utak mentén, forint- és euróárakkal magyar-német-szlovák árumegnevezések a boltokban, soknyelvű kocsmai, kisvendéglői étlapok, anyanyelvükön beszélgető itteni horvátok a lugasokban-teraszokon.

A béke megadja azt, amit a háborúk el akartak pusztítani.

Egy hosszú délután

Verseny van a legrövidebb kirándulás címéért. Időben számolva talán Párkányé (Štúrovo) az elsőség, hiszen a Mária Valéria hídon átgurulva az első parkolóban szelfizhetünk az esztergomi bazilika képével a hátunk mögött, miközben sztrapacska illata száll a közeli éttermekből.

Október 11–14-én fogyókúrázók kerüljék el a Simon–Juda-napi vásárt, mert akkor a híres helyi réteseknek nem lehet ellenállni. A második legrövidebb – de meghatóan érdekes – kirándulásra jó egy nappal előre készülni.

Ideális, ha megszerezzük Mikszáthné Mauks Ilona „Két különös házasság” címen megjelent visszaemlékezéseinek hangoskönyv-változatát, és azt hallgatjuk a nógrádi Mohoráig Tolnay Klári hangján. (Mindketten mohoraiak voltak.) Gyönyörű és igaz történet.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2018. évfolyama 10. számának 69. oldalán!)

Címkék: mikszáth kálmán, tátra, pozsony, kassa, párkány, szklabonya, tolnai klári, trencsén, észak-szlovákia

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!