A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Felnézek rád!

Tisztelni egymást. Minden csak ezután következhet. A szerelem, az összetartozás, a közös jövő. Az őszinteség, a bizalom, a hűség.

Fotó: Shutterstock.com

Az igazi párkapcsolatban a férfi férfi, a nő pedig nő. Ez azt jelenti, hogy a férfi képes a férfias erőt, határozottságot, megbízhatóságot képviselni, a nő pedig elismeri ezt. A nő képes a nőies befogadást, lágyságot, odaadást képviselni, a férfi pedig igényli és elfogadja ezt.

Mit tisztelsz bennem?

Csak az a férfi képes vezetni, irányítani egy kapcsolatban, aki úgy teszi mindezt, hogy az a nő számára öröm legyen. Hogy a nő védelemben, biztonságban, mégis szabadon érezhesse magát a férfi mellett. Csak akkor engedi a nő vezetni magát, ha tiszteli a férfit. Ha felnéz rá, megbecsüli. Ha nem így érez, viaskodni fog, és a kapcsolatból kivész a tisztelet.

Csak az a nő tud odaadó lenni, lágy és befogadó, aki védelemben és biztonságban érzi magát a férfi mellett, akit tisztel és szeret, éppúgy, ahogy a férfi tiszteli és szereti őt. Nem igaz, hogy a férfinak izompacsirtának kell lennie ahhoz, hogy tisztelve legyen, ahogy a nőnek sem kell szépségkirálynőnek lenni ahhoz, hogy tiszteljék. Teljesen mindegy, hogy két ember között milyen okból alakul ki a tisztelet, a lényeg, hogy meglegyen.

Alapvető erények

Fotó: Shutterstock.com

Kétségtelenül igaz, hogy a másik ember az alapvető értékekkel vívja ki az egészséges – vagyis nem félelmen alapuló – tiszteletet. Alapvető erény, ha korrekt, megbízható, ha igaz, ha erős, ha ura önmagának, ha ura az indulatainak, érzéseinek, és képes helytállni a világban. Ez férfira, nőre igaz.

Hiába imádjuk és ajnározzuk a másikat, ha kiderül, hogy az előző kedvesét megcsalta, becsapta, megbántotta, akkor nem tisztelhető ember. És ez a viselkedés most is megjelenik majd, amint lehullik a rózsaszín köd, hiába gondolja azt a jelenlegi kedves, hogy vele soha nem tenne ilyet az a férfi.

A fellángolás nem elég

A kapcsolatok elején a férfi és a nő is gyakran úgy érzi, megtalálta azt az egyetlent, akit szeretni és tisztelni tud. Lebegés, szédülés, rózsaszín köd. A két ember meg van győződve róla, hogy amit érez, az a színtiszta szerelem. Aztán jönnek a hétköznapok, a mindennapos megmérettetések, elfogynak az egymás iránt gyakorolt kegyek. A tisztálkodás hiánya, a vécézzünk nyitott ajtónál, a nem borotválkozom, úgysem megyünk sehova… – mind azt a jövőt sejteti, hogy a férfi szemében elvész a nő, a nő szemében meghal a férfi.

Gottman négy lovasa

Fotó: Shutterstock.com

Az amerikai John Gottman pszichológus az egyik legsikeresebb párkapcsolati tanácsadó. Azt állítja, hogy ötperces szemlélődés után 91 százalékos biztonsággal meg tudja jósolni egy kapcsolat jövőjét. Az „Apokalipszis négy lovasának” nevezi azokat a viselkedésmintákat, amelyek, ha felbukkannak a pár tagjai között, egészen biztos a közelgő válás. A négy lovas a kritika, a megvetés, a védekezés és a falépítés. Érdemes elgondolkodni, hogy melyik viselkedésforma jelenhetne meg egy tiszteleten alapuló kapcsolatban…

Itt sem vagyok…

Az első lovas, kritika akkor ártó, ha a partner személyére vonatkozik. Ha úgy fogalmazzuk meg, hogy a cselekedete vagy annak hiánya hagy kivetnivalót, az nem bántó. A második lovas, a megvetés. Akit megvetek, azt lenézem, alacsony rendűként kezelem. Ez a tisztelet totális hiánya. Megvetésnek számít a gúnykacaj vagy a szemforgatás is.

A harmadik lovas a védekezés, amelyre akkor kerül sor, ha nem merjük nyíltan felvállalni a hibánkat. Ehelyett ürügyet keresünk, hablatyolunk, kifogást keresünk. De hogy lehetne tisztelni azt az embert, aki nem vállalja a felelősséget a saját tetteiért? A negyedik lovas a falépítés, ez akkor szokott felbukkanni, ha az első három lovas már megjelent. A fal, amelyet építeni kezdünk, arra való, hogy elhatároljon a másiktól. Ez a szétválás első lépése. A szemkontaktus kerülése, a fizikai elhatárolódás, a tévé, a mobiltelefon, a számítógép védelmébe menekülés.

Nem adok cserébe semmit

Fotó: Shutterstock.com

Gyakran előfordul, hogy csak az egyik fél tiszteli a másikat. Ha felborul az egyensúly, borul a kapcsolat jövője is. Elfogadom, amit adsz nekem, amit teszel értem, de én nem teszek érted hasonlót, nem adok cserébe semmit. Elfogadom, hogy főztél nekem, mert nekem ez kijár.

De nem köszönöm meg, nem viszlek étterembe, nem hozok neked egy tábla csokit. Hova vezet ez? A meg nem becsült fél elkezdi leértékelni magát, elvész az önbizalma, az önmaga iránti tisztelete. Ha pedig nem tiszteli önmagát, és a kölcsönös tiszteletnek sincs se híre, se hamva, a szerelem meghalt.

Idézetek a tiszteletről

„Az első lépés a férfié: a tisztelet. Sosem lehet valakit enélkül átölelni és táncolni vele. A nő részéről a válasz a bizalom, ami nélkül a nő nem tudja követni a férfit. Bízni valakiben nem könnyű feladat, de egy nőnek mindig így kell döntenie.

A férfi második lépése a felelősség. Minden pillanat a férfi felelőssége, mindenről ő dönt, így hibát is csak ő követhet el. Az a szerepe, hogy a partenere gondtalan és boldog legyen. A nő válasza erre az odaadás. Hagyja, hogy a partnere vigyázzon rá.
Ha mindkét táncos megteszi a saját lépéseit, hálát fognak érezni egymás iránt, és megszületik a tánc.”

Kiss Judit Ágnes

Fotó: Shutterstock.com

„Ha látod az apádat és az anyádat mély szerelemben, hatalmas szerelemben, amint törődnek egymással, együttérzéssel vannak egymás iránt, tisztelettel vannak egymás iránt – akkor láttad megtörténni a szerelmet. És a remény feléled a szívedben. Egy mag pottyant a szívedbe, és ott növekedésnek indul. Tudod, hogy veled is meg fog történni.”

Osho

„Senki nem folytathatja a félbehagyott vagy félbemaradt életét másban. Szerethet másokat nagyon – hozhat óriási áldozatokat –, figyelheti, segítheti a másikat örömmel, aggódással, de nem költözhet bele – nem keverheti össze homogén vegyületté a két különböző lelket. Tisztelni kell a különvalóságot.”

Jókai Anna

„Érzésem szerint a házasság nem arról szól, hogy az összes határ ledöntésével gyors közösséget hozzunk létre, sokkal inkább az a jó házasság, amelyikben mindegyik a másikat teszi meg egyedülléte őreként, és így a másikat az adható legnagyobb bizalommal tiszteli meg.”

Rainer Maria Rilke

Címkék: tisztelet a kapcsolatban, a tartós szerelem titka, gottman négy lovasa

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!