A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Erdély újratanulva

Életünk során annyit tanulunk, olvasunk, hallunk Erdélyről, hogy előbb-utóbb a magunk szemével is látni akarjuk. Mielőtt elindulunk, döntést kell hoznunk, hogy e hatalmas térség melyik vidékét látogassuk meg. Egy-két nap éppen csak arra elég, hogy egy várost és környékének főbb nevezetességeit felkeressük. Egy hétbe már belefér, hogy bejárjunk néhány szurdokot, és felhágjunk magasabb hegyekre is. Tíz nap kell ahhoz, hogy elmondhassuk, alapos fogalmunk van egy-egy olyan tájegységről, mint a Mezőség, a Marosmente vagy a Székelyföld.

Fotó: Shutterstock.com

Erdély felé, a magyar sztrádán, remekül ráhangolódhatunk a közelgő élményekre olyan hangoskönyvek hallgatásával, mint például Nagy Endre Egy város története című írása, amely fergeteges humorral mutatja be Nagyvárad életét Ady idejében.

A Partium és a Bánság még nem Erdély

Mostanában sokan ugranak át „Erdélybe”, akár csak órákra is. Hogy az esetleges rokonlátogatáson túl, szétnézzenek, vagy hogy egy szál virágot vigyenek az aradi vértanúk emlékhelyére. Szatmárnémetiben, Nagyváradon, Aradon, Temesváron járva azonban hiába keresik az erdélyi varázst, mert az „igazi” Erdély a Királyhágón túl kezdődik.

Mégis, ezekben a városokban járva – az egykori Partium és Bánság földjén – már megszületnek azok a benyomások, amelyek elkísérnek majd Erdély legtávolabbi határáig.

Először is: a városok jóval nagyobbak, mint a mi megszokott vidéki városaink: nem lesz elég rájuk egy-két óra. Aki régen látta őket, meglepődik majd, mennyire megszépültek, világosak, tiszták, és milyen kellemesen pezseg bennük az élet. Érezhetően árad vissza beléjük a régi nagyvonalúság és jólét.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 1. számának 54. oldalán!)

Címkék: károly herceg, drakula, csíksomlyó, nagyvárad, kárpátok, békás-szoros, székelyföld, törcsvári kastély, brassó, tusnádfürdő, szent anna tó, fogarasi hágó

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!