A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Azok a fránya frontok!

Kevés ember mondhatja el magáról, hogy az időjárás változása semmiféle hatást nem gyakorol a szervezetére. Amikor jönnek-mennek körülöttünk a frontok, gyakrabban fáj a fejünk, hevesebb a pulzusunk, ingadozik a vérnyomásunk, no meg a hangulatunk.

Fotó: Shutterstock.com

Pedig mindenféle módon védjük magunkat az időjárás viszontagságai ellen. Fűtünk, ha hideg van, hűtünk, ha túl meleg. Ablakaink szinte légmentesen záródnak. Hiába. Ha ki sem mozdulunk a lakásból, akkor is megviselnek a frontok. Sőt, annál inkább!

De hát mit jelent az, hogy front?

Az Országos Meteorológiai Intézet meghatározása szerint időjárási front ott alakul ki, ahol az áramló levegőben egymástól jelentősen eltérő levegőtömegek kerülnek igen közel egymáshoz. Az időjárási frontok a ciklonok tartozékai. A ciklon keletkezésének időszakában ugyanis az örvényben a hideg és meleg levegő jól elkülönül egymástól, közel fele-fele arányban. Az időjárási front az a keskeny zóna, ahol érintkezve keverednek.

Ha az örvénylő mozgás a hideg levegőt a korábban meleg levegővel borított területre hajtja, akkor hidegfrontról beszél a meteorológia. Amikor viszont a meleg levegő hódít teret a hideg rovására, az a melegfronti szakasz. A hidegfront jár általában a hevesebb időjárási jelenségekkel, záporral, zivatarral, markáns szélirányfordulással, szélviharral. A melegfront leggyakoribb kísérője a csendes eső. Az időjárási frontok jelentősen befolyásolják az emberek közérzetét, egészségi állapotát. Sokunk érzékeny valamelyik, legrosszabb esetben mindkét frontra. De hát miért?

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2021. évfolyama 7. számának 38. oldalán!)

Címkék: frontérzékenység, melegfront hatása a szervezetre, hidegfront hatása a szervezetre

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!