A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Alakbarát sütemények és édességek

Az újévi fogadalmak - valószínűleg - döntő többsége arról szól, hogy lefogyunk, de minimum változtatunk az életmódunkon. Ahhoz, hogy tartani tudd a fogadalmad és persze a súlyod is, adunk néhány olyan sütemény- és édességreceptet, amely alakbarát. Mert legyen bármilyen szigorú is a diéta, egy kis kényeztetés mindig kell.

Fotó: Shutterstock.com

Amennyiben tudatosan étkezel, akkor egy kis édesség mindig belefér. Főleg olyan, amelynek összetevőit akár külön-külön is bevinnéd a szervezetedbe még a diéta ideje alatt is. Természetesen a cukrot, búzalisztet és még a tejet is érdemes elkerülni, ha a kilókkal harcolsz.

De most nem étkezési és életmódtanácsokat akarunk adni, hanem minden diétába beilleszthető édességek receptjeit. Fontos: az édesítést általában eritrittel vagy sztíviával oldottuk meg, de te bátran használhatod a neked megfelelő édesítőt.

Citromos zselé – a sokoldalú finomság

Nem csak látványos, de nagyon egészséges is ez a desszert. A belekerülő citromlevet ugyanis nem éri hőkezelés, így megmarad a sok értékes vitamin. A zselatin pedig jót tesz az ízületeknek, a bőrnek és a hajnak is. Mindezen túl remekül variálható az ízesítése. Ugyanis készítheted bármilyen gyümölcs levéből, például narancsból, almából, körtéből, meggyből vagy akár ananászból is. Ez utóbbi tovább segíti a kilóid csökkentését.

Hozzávalók: 1 filter citromfűtea, 4 citrom leve, 3 dl víz, 1 csomag lapzselatin (6 lap zselatin), 2 késhegynyi sztíviapor

Elkészítése: Tegyük a felforralt vízbe a teafiltert 8-10 percre, és fedjük le, hagyjuk langyosra hűlni. Amikor már langyos, tegyük bele az édesítőt. Keverjük hozzá a kifacsart, leszűrt citromlevet, és keverjük el alaposan. Áztassuk be hideg vízbe a zselatinlapokat. Amikor megpuhultak, keverjük a langyos, citromos citromfűteába, és kevergessük addig, amíg teljesen elolvad a zselatin. Öntsük kisebb kuglófformába a folyadékot, és tegyük hűtőbe addig, amíg megszilárdul.

Tovább fokozhatjuk ennek a citromos zselének az ízét és persze a küllemét azzal, ha vaníliás kókusztejjel egészítjük ki. Ha így készítjük, először a kókusztejes alappal kezdjük, és csak utána, amikor már hűl a hűtőben, akkor jöhet a citromos lé.

Fotó: Shutterstock.com

A vaníliás kókusztejhez csupán félliternyi kókusztej szükséges, 1-2 késhegynyi sztíviapor, 1 csomagnyi lapzselatin (6 lapos) és két teáskanál vaníliaaroma. Az elkészítése is hasonló, mint a zselének: áztassuk hideg vízbe a lapzselatint, hogy megpuhuljon. Langyosítsuk meg közben a kókusztejet, és ízesítsük az édesítővel és a vaníliaaromával.

A langyos kókusztejbe keverjük bele a megpuhult zselatinlapokat, és keverjük addig, amíg teljesen felolvadnak benne. Mindezek után önthetjük kuglófformába, de pohárba is a kókusztejet úgy, hogy csak félig legyen. Tegyük hűtőbe, és miután megdermedt, öntsük rá a citromos folyadékot, és tegyük vissza a hűtőbe addig, amíg teljesen megszilárdul.

Piskótatekercs – a változatos jó barát

Fotó: Shutterstock.com

A piskóta olyan sütemény, amelyet szinte végtelenül variálhatunk. Mindazonáltal, ha a benne lévő lisztet kicseréljük például dió-, kókusz- vagy mandulareszelékre, esetleg zabpehelylisztre, akkor máris sokat tettünk az egészségünkért. A tésztában megbújó cukrot pedig simán felválthatjuk szinte bármely – sütésálló – édesítővel. Tölteléknek bármilyen cukormentes lekvár megteszi a ribizlitől az eperig. De tehetünk bele édesítővel és növényi tejjel készült pudingot is. Íme az alaprecept:

Cukor- és lisztmentes piskótatekercs

Hozzávalók: 6 tojás, 6 evőkanál eritrit, 6 púpozott evőkanál zabpehelyliszt, 1 teáskanál szódabikarbóna

Elkészítése: A tojások fehérjéből habot verünk géppel. Amikor már félkemény a hab, hozzáadjuk az eritritet kanalanként. Ezután hozzáadjuk a szódabikarbónát, és azzal is tovább verjük. A tojások sárgáját is egyesével adagoljuk a habhoz, miközben még géppel tovább verjük.

Amikor már elkeveredtek a hozzávalók, egy fakanál segítségével belekeverjük óvatosan a kanalanként hozzáadott zabpehelylisztet. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és 180 fokon 20 perc alatt megsütjük. Akkor van kész, amikor a beleszúrt hústűn nem maradnak tésztanyomok.

Konyharuhára borítjuk, lehúzzuk a sütőpapírt az aljáról, és azonnal feltekerjük, úgy hagyjuk kihűlni. Csak ezután kenhetjük meg a kiválasztott cukormentes lekvárral. Az egyik legjobb tél végi piskótatekercs a gesztenyekrémes. Nem bonyolultabb az elkészítése a hagyományosénál, ám annál finomabb ízeket tartogat büntetlenül.

Piskótatekercs gesztenyekrémmel töltve

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók: 6 tojás, 6+4 evőkanál eritrit, 3 púpozott evőkanál zabpehelyliszt, 3 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 2 csomag natúr, cukrozatlan gesztenyemassza, 2 teáskanál rumaroma, 2 teáskanál vaníliaaroma, 1 tábla sztíviával édesített étcsokoládé

Elkészítése: A tésztáját ugyanúgy készítjük el, mint a sima piskótáét, de a hat evőkanálnyi zabpehelyliszt helyett csak hármat keverünk bele, valamint három evőkanálnyi cukrozatlan kakaóport. A kiolvasztott gesztenyemasszát összekeverjük a 4 evőkanálnyi eritrittel, aromákkal. Belereszeljük az étcsokoládé felét. A csokoládé másik felét gőz fölött megolvasztjuk. Miután beletöltöttük a gesztenyekrémet a tekercsbe, az olvasztott csokoládéval bevonjuk. Hűtőbe tesszük, amíg megszilárdul a csokoládé.

Címkék: alakbarát édességek, citromos zselé, cukormentes piskóta, lisztmentes piskóta, piskóta gesztenyekrémmel

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!