A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A visszérrel nem kell együtt élni

Hát valljuk be, nem túl szép. S ez tulajdonképpen a kisebbik baj vele. A visszér bár eleinte nem fáj, csupán esztétikai problémát okoz, idővel nagyon kellemetlen, sőt veszélyes tud lenni. Egy-egy hosszú nap után a visszeresek úgy érzik, hogy leszakad a lábuk. Feszít, lüktet, megdagad.

Fotó: Shutterstock.com

De mit lehet vele csinálni? Csak a műtét segít? Vagy vannak kevésbé félelmetes és kevésbé megterhelő szerek, krémek, módszerek.

Miről is van szó tulajdonképpen?

A visszérbetegség a lábunkban futó vénák betegsége. Ezek a kis erek gyűjtik össze és szállítják vissza az elhasznált, oxigénhiányos vérünket a tüdőnkbe. Mivel a vérnek fölfelé kell folynia, egy ’szellemes’ rendszer, a vénabillentyűk segítenek neki ebben.

A vénabillentyűk vékony, csapóajtó módjára működő lemezek. Ezek akadályozzák meg, hogy a vér visszafelé folyjon. A felfelé áramló vér kinyitja, a lefelé folyó pedig bezárja őket. Bizonyos esetekben, például jelentős túlsúly, mozgásszegény életmód, genetikai vagy hormonális okok miatt, túlságosan is nagy terhelés nehezedhet a lábra, különösen a lábszárra, és ezt a súlyt a vénák fala már nem tudja tágulás nélkül elviselni. E tágulatok csúnyák, lilás elszíneződésűek, fájdalmasak, a láb pedig megdagad.

Ezeket a kitágult vénákat nevezik az orvosok elsődleges visszértágulatoknak. A fásli, a gumiharisnya viselése eleinte sokat segíthet, mert összenyomja a vénákat, és így a vértovábbítás javulhat. Gyógyszerekkel is lehet kezelni őket, de csak ideig óráig, mert a gyógyszerek és krémek csak tüneti kezelések. A komolyabb problémák elkerüléséhez műtétre van szükség. A visszereket csak úgy lehet eltávolítani, ha azokat gyógyszerek helyi befecskendezésével elzárják, illetve ha sebészetileg kimetszik.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 8. számának 50. oldalán!)

Címkék: túlsúly, trombózis, visszér betegség, női nemi hormonok, genetikai tényezők, visszér műtét

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!