A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A gyümölcs, amely akkor finom, ha már csúnya

Késő ősszel szüretelik, de frissen ehetetlen. Hagyni kell állni ahhoz, hogy megpuhuljon. Amikor már fogyasztható és megérett, úgy néz ki, mintha megromlott volna. Szottyos, barna, ám igen édes finomság. Talán éppen ezért olyan ismeretlen vagy kevéssé szeretett gyümölcs a naspolya. Pedig különleges íze miatt érdemes bizalmat szavazni neki.

Fotó: Shutterstock.com

Bár a naspolya kevéssé ismert gyümölcs, régebben mégis sokan ismerték és szerették. Talán ezért is született róla még dal is: „Három kicsi naspolyácska laposra van taposva, és az egyik megszólal, hogy: miért nem lettem én alma? Mert, ha alma lettem volna, nem lennék én naspolya és nem lennék az út szélén így laposra taposva.”

Arról nincs egyértelmű bizonyíték, hogy Japánból vagy épp Kínából került hozzánk ez a gyümölcs, de az biztos, hogy közeli rokona az almának, körtének és a birsalmának.

Gyógynövény is

Ez az a gyümölcs, amely legutoljára érik be a tél előtt. Október végén, november elején lehet szüretelni, majd száraz, hűvös helyen jó néhány hetet kell érlelni. Szedéskor ugyanis kemény és ehetetlen. De érlelés után a héja vékony lesz, belül pedig barna, és nagyon puha gyümölcshús vár az ínyencekre. Igaz, nem nyújt túl esztétikus látványt, de nagyon megéri megkóstolni és rendszeresen fogyasztani, ugyanis kiváló gyulladáscsökkentő a szájüregben és a garatban.

De a természetgyógyászatban a bélbetegségekre is ajánlják. A fa kérgének főzete vérzéscsillapító, valamint magjának főzetét a vesekő elleni küzdelemben vetik be. Magas a C-vitamin-tartalma, de szénhidrátból sincs kevés benne, pektintartalma (vízben oldható rostanyag) is kiemelkedő. Van benne még vas, kalcium, így csonterősítő hatása is van.

Mi legyen belőle?

Mivel a naspolya rossz marketingjének köszönhetően nem a legnépszerűbb gyümölcsök közé tartozik, így túl sok mindent nem is készítenek belőle a konyhában. Értékes tápanyagai miatt érdemes inkább nyersen enni, de azért van néhány olyan recept, amelyet kipróbálhatunk. Például nagyon finom ízt ad gyümölcskoktéloknak.

Almával, banánnal, egy kis spenóttal és tejjel vagy vízzel összeturmixolva finom és egészséges italt készíthetünk. Ivólevekbe is belekeverhetjük, amelyet készíthetünk például körtéből, almából vagy akár birsalmából. Mindkét esetben húzzuk le a naspolya héját, és szedjük ki belőle a magokat.

Naspolyalekvár

Fotó: Shutterstock.com

Igen különleges lekvárt, pontosabban dzsemet készíthetünk a naspolyából. Magas pektintartalma miatt zselés állagú lesz a végeredmény. Ugyanúgy használhatjuk, mint bármelyik gyümölcslekvárt. Tehetjük süteményekbe, palacsintába.

Hozzávalók: 2 kg naspolya, kristálycukor ízlés szerint, 1 liter víz, pár csepp citromolaj

Elkészítése: Tisztítsuk meg a naspolyát a héjától és a magjaitól. Tegyük egy lábasba, és öntsük fel vízzel. Forraljuk fel, és főzzük közel egy órán át alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve. Legyen pépes a végeredmény. Ezután gézen vagy sűrű szitán keresztül szűrjük le, hogy a maradék magokat is kivehessük belőle.

Tegyük vissza lábasba, és forraljuk fel. Ekkor tehetjük bele a cukrot, ha nem elég édes, de akár cukor nélkül is finom édes. Tegyük bele a citromolajat is. Kifertőtlenített üvegekbe töltsük forrón, és száraz dunsztban hűtsük ki.

Naspolyazselé

Fotó: Shutterstock.com

Majdnem ugyanúgy készül, mint a lekvár, csak néhány plusz hozzávaló szükséges még. Ha egy szép formában dermesztjük meg, igen látványos desszert lesz belőle. Bármelyik vendégünket lenyűgözhetjük vele.

Hozzávalók: 1 kg érett naspolya, cukor ízlés szerint, 2 alma, 1 citrom leve, 1 körte, fél liter víz

Elkészítése: A megtisztított naspolyát, cikkekre vágott almát és körtét tegyük fel a vízzel együtt főni. Addig főzzük, amíg pépes nem lesz a naspolya. Leszűrjük gézen vagy sűrű szitán. A leszűrt naspolyát visszatesszük a tűzre, és alacsony lángon ismét felforraljuk. Ízesítjük cukorral és citromlével. Öntsük szilikonos kuglófformába, és tegyük hűtőbe addig, amíg megdermed.

Címkék: naspolya, naspolya érése, naspolya receptek, nespolya dzsem, naspolya zselé

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!